X


BODO TOWN HALL

image banner

Danimarka merkezli ofis ALL (Atelier Lorentzen Langkilde) Norveç’in Bodø şehrinde oldukça modern bir belediye binası tasarladı. Varolan eski iki binanın yeniden düzenlenip, bağlanarak komplekse dahil edildiği projede 12.000 m2 alana sahip bir adet de yeni bina bulunuyor. Mekanların yerleşiminin etkileyici bir ahşap galeri etrafında dairesel olarak kurgulandığı yeni kamu yapısı üç binayı esnek bir planla birbirine bağlıyor.
Yeni belediye binasının kristal benzeri formu varolan binaların cephelerinin uzantısından yola çıkılarak tasarlanmış. Cephenin açıları hali hazırda bulunan çatıların izlerinden geliyor. Özgün cephesi ve formu günün farklı saatlerinde değişen ışığın etkisiyle oldukça dramatik görüntüler ortaya çıkarıyor.
Yeni bina varolan yapıların daha efektif kullanılabilmesi için de çok önemli bir bağlantı noktası görevi görüyor. Esnek programlı ve yüksek tavanlı büyüleyici galeri boşluğu aynı zamanda bölgede yaşayan halk için bir kamusal buluşma alanı görevi görüyor. Bu halkın kullanımına açık ortak alanda toplantı odaları ve kamu hizmetleri fonksiyonları yer alıyor. Binadaki çalışma alanları ise galeri boşluğuyla bağlantılı olacak şekilde 5 kat boyunca devam ediyor. 6. katta ise nefes kesici okyanus ve dağ manzarasına sahip bir kantin yer alıyor.
Çevresinde bulunan diğer binalar; kahverengi boyalı cepheye sahip eski belediye binası ve dokulu bir taş ile kaplanmış olan eski ulusal banka binası. Yeni projede eski iki yapının da cephesi olduğu halleriyle korunmuş. Yeni eklenen yapı hem form anlamında eski yapıların izlerini devam ettirmesiyle hem de kullanılan cephe malzemesi ile eski yapılar arasında tasarım dili olarak da bir bağ kuruyor. Yeni binada kullanılan cephe malzemesi rengi ile eski belediye binasına gönderme yaparken, zengin desenli taş dokusu ile de eski ulusal banka binasındaki taş kaplamasıyla uyum sağlıyor. Yapının farklı açılarda kurgulanan cephe sistemi ışığı ve gölgeleri olabildiğince etkileyici formlarda yapı içerisine alıyor.
İç mekanda hem duvarlarda hem tavanda açık renkli ahşap malzeme tercih edilmiş. Sürekli devam eden ahşap malzeme mekana sıcaklık ve İskandinav tarzı evlere benzer bir hissiyat katmış. Belediye binasını çevreleyen peyzajda ise oturma alanlarına sahip meydanlar ve yine doğal taş malzeme ile kaplanmış ortak kullanım alanları bulunuyor.


Proje Yılı:2019
Lokasyon: Bodo, Norveç
Mimar: Atelier Lorentzen Langkilde
Fotoğraflar: Adam Mork
Kaynak: archdaily.com, dezeen.com
EDİTÖR: SERAY TULAY