X


CHONGQING ZHONGSHUGE BOOKSTORE

image banner

Çin’in güneybatısında yer alan Chongqing Zhongshuge Kitapçısı iç tasarımıyla dikkat çekiyor. Şangay merkezli ofis X+Living tarafından tasarımı gerçekleştirilen kitapçının iç mekanı, gerçekdışı görüntüsüyle ziyaretçilerin mekansal deneyimini farklı bir boyuta taşıyor.
Mekandaki ayna kaplanan tavan ve zikzak merdivenler kafa karıştıran, etkileyici görüntüler ortaya çıkarıyor. Chongqing’de yer alan bir plazanın üçüncü ve dördüncü katında konumlanan kitapçı, lokal insanlar için okuma ve çalışma alanlarına ev sahipliği yaparken, çocuklar için de okuma odaları ve yiyecek, içecek satışları olan ortak sosyal alanlar barındırıyor. Kitapçının merkezinde tavan iki kat yüksekliğinde. Bu alandan yüksekte yer alan kitaplara ulaşmak için zikzak şeklinde çıkan merdivenleri kullanmak mümkün. Bazı yerlerde bu merdivenlerin basamakları ziyaretçilerin oturup okuma yapabilmesi için geniş tutulmuş. Ofisin düşüncesine göre bu oturma imkanı yaratan basamaklar okuyucuların beğendikleri kitapla hızlı bir bağ kurmasını teşvik edecek.

Tavana yerleştirilen ayna paneller mekanın büyüklük hissini arttırırken bir yandan da merdiven görüntülerini iki katına çıkararak mekandaki çapraz kurgunun etkisini daha fazla hissettiriyor. Orta alanda yaratılan bu kademelendirilmiş yükseklik etkisi ilhamını şehirde bulunan gökdelenlerin yarattığı yüksek ve hipnotize edici manzaradan almış. Ofis, şehirden önemli unsurları direk iç mekana yansıtmak yerine, şehrin yoğun kentsel yaşamını soyut bir şekilde tasarıma taşımayı tercih etmiş. Bu şekilde ziyaretçilerin farketmeden plazanın içinde yer alan bir dükkanda şehirle bağ kurabileceğini ve bu durumun onlarda samimi bir duygu uyandırabileceğini düşünülmüş.
Kanal şeklindeki girişlerden kütüphanenin lobisine ulaşıldığında ise koni şeklindeki raflarda yer alan kitaplar ziyaretçileri karşılıyor. Bu alanda da masalsı hissiyatı devam ettiren farklı yükseklikteki konik rafların yerdeki ve tavandaki yansımaları bilginin sonsuzluğuna ve yüceliğine gönderme yapıyor.


Lokasyon: Chongqing, Çin
Proje yılı: 2019
Tasarımcı: X+Living
Fotoğraflar: Shao Feng
Kaynak: dezeen.com
EDİTÖR: SERAY TULAY