X


EXTENSION FOR NEW MUSEUM

image banner

Dünyaca ünlü Hollanda merkezli ofis OMA, New York şehrindeki tasarımlarına bir yenisini ekliyor. SANAA Architects’in 2007 yılında tasarlamış olduğu New Museum binasına ek bina tasarlayacak olan OMA’nın ilk paylaştığı görsellerde açılara ve kırılmalara ağırlık verdikleri bir form anlayışı görülüyor. New Museum’u neredeyse iki katına çıkaracak olan ek binada birçok galeri alanı ve müzenin eğitim, kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri alanlar yer alacak. Eklenecek fonksiyonlara ve mekanlara ek olarak bu yeni tasarımla var olan müze sirkülasyonunun da geliştirileceği ve iyileştirileceği öngörülüyor.
Varolan bir yapıya ek yapılırken, hem eski binayı tamamlayacak hem de ondan ayrışacak bir tasarım ortaya çıkarabilmek projenin ana kaygılarından biriymiş. Bu doğrultuda yeni tasarım form olarak eski yapıdan ayrışırken malzeme ve dokularla da varolan yapıyla iletişimini kaybetmeyecek şekilde tasarlanmış. Lamine cam ve metal mesh ile kaplanan yapı SANAA’nın tasarımından daha az yüksekliğe sahip olacak. Projede dikkat edilen unsurlardan biri de halka olabildiğince yüzünü dönen bir yapı ortaya çıkarmak olmuş. Ön cephedeki kırılma cadde seviyesinde etkili bir meydan oluştururken yukarıya doğru da etrafın gözlemlenebileceği üçgen teraslar oluşmasına olanak sağlamış.
OMA New York ortağı Shohei Shigematsu açıklamasında, yapının halkla ciddi bir bağ kurmasını istediklerini ve bu isteklerinin gerçekleşmesi için zemin katta geniş bir meydan oluşturduklarını, merdivenler yardımıyla bu meydandan yukarıdaki çok amaçlı salonlara giriş yapılabileceğini söylüyor. Merdivenin yeni bir sirkülasyon rotası oluştururken aynı zamanda müzenin Prince Caddesi ve yakındaki Soho bölgesi ile bağını arttıracağını da ekliyor.
2001 yılında OMA ofisinin Amerika’daki faaliyetlerini arttırmak adına açtığı New York ayağı bugün gelinen noktada önemli işlere imza atıyor. Bu sene inşaatı başlanacak olan yapının en önemli özelliklerinden biri de OMA’in New York şehrinde gerçekleştirdiği ilk kamusal proje olacak olması.

Lokasyon: New York, Amerika Birleşik Devletleri
Proje Yılı: 2019-
Mimar: OMA
Fotoğraflar: Courtesy of OMA
Kaynak: archdaily.com, dezeen.com
EDİTÖR: SERAY TULAY