X


FARMHOUSE CONCEPT BY PRECHT

image banner

Penda kurucu ortakları Chris Precht ve eşi Fei yaşayanların yatay bahçelerde kendi ürünlerini yetiştirebilecekleri modüler bir ev projesi geliştirdiler. Chris ve Fei Precht çiftlik evi adını verdikleri tasarımın, insanların daha sürdürülebilir bir hayat benimsemelerine yardımcı olacağını düşünüyor.Şehircilik anlamında da önemli adımlar atabilecek olan bu proje gıda lojistiğinin çevreye verdiği zarara dikkat çekerek insanlara kendi yaşam alanlarında tarım yapabilme olanağı sunuyor. Gelişen teknoloji ve şehirleşmede insanlar duygusal olarak yedikleri besinin nereden geldiği kavramını kaybetmek üzereler, bu tasarım insanın modern dünyada doğaya ve şehire dönme dürtüsünü açığa çıkarabilecek bir adım olabilir.Chris Precht proje ile ilgili açıklamasında ‘İnsanlık doğayla fiziksel ve mental bağını kaybetmek üzere. Bu proje bizleri tekrar doğal yaşam döngüsüne dahil etmek için bir katalizör olabilir.’ diyor.Prefabrike olarak inşa edilen ve lamine ahşaplardan oluşturulan modüler sistem sayesinde esnek yaşam alanları meydana getirilmiş. Kullanılan lamine ahşap, CLT (cross laminated timber) ağaçların gelişmesi için gereken karbonu içerisinde hapsetmesi açısından bu tip bir yapı için beton gibi diğer düşük maliyetli yapı malzemelerine göre daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir tercih olmuş.Her bir modülün duvarı üç katmandan oluşuyor. Evin içine bakan katmanda elektrik enerjisi tutulup yüzey bitişlerine borularla aktarılıyor. Strüktürel orta katmanda yalıtım sağlanırken dış katmanda ise bahçe elemanları ve su ihtiyacı için gereken ekipmanlar bulunuyor.Farklı modüllerde topraksız tarım, atık yönetim sistemleri ve güneş panelleri gibi tercih ve kararlara göre farklı dış mekan sistemleri görülebiliyor. Bir aile kendi evini oluşturmak için yatayda veya dikeyde dilediği kadar modül seçebiliyor. Modül birleşmeleri olanağıyla İki katlı dörtgen pencereli farklı cephe alternatifleri de sunulmuş oluyor. Her bir dubleks zemin katta açık mutfak ve yaşam alanı planına sahip olup, üst katta çadır şeklinde odalar barındırıyor. Kulenin dış köşelerine gelen bazı dairelerde balkon alternatifleri de mevcut.Bahçeler özel veya ortak olmaları açısından farklılık gösterse de hepsi en optimum koşulda ürün yetişmesine olanak sağlamak adına doğal havalandırma ve ışığa sahip. Tasarımın en ilgi çekici yanlarından biri de kullanılan malzeme ve strüktür açısından varsayımsal olarak yapı istenildiği kadar uzun inşa edilebiliyor.Precht ailesi iki sene önce Beijing şehir merkezinden kendi ürünlerini yetiştirebilecekleri Avusturya’da bir dağ evine taşınmış. Chris Precht tasarımın ilhamını kendi yaşamlarından aldıklarını ve tamemen kişisel bir motivasyon olduğunu söylüyor.

Proje yılı: 2019 (Konsept)
Mimar: Chris, Fei Precht
Fotoğraflar: Precht Renders (courtesy of Precht)
Kaynak: dezeen
EDİTÖR: SERAY TULAY