X


HANGZHOU YUHANG OPERA

image banner

East Lake’in sakin kıyıları ve hareketli Hangzhou Şehri’nin ortasında konumlanan Hangzhou Yuhang Opera Binası gökyüzüyle suyun birleşiminde yarattığı estetik ile silüete ayırt edici bir soluk getiriyor. Bir kısmı durgun, cam görünümlü suya batıyormuş gibi görünen yapının gölde yarattığı yansıma oldukça etkileyici. Bölgeye kültürel anlamda da oldukça yenilik getirecek opera binası Hangzhou’nun yeni gelişmekte olan caddesi Yuhang’da yer alıyor. 70.000 m2’lik alana sahip, Henning Larsen tarafından tasarlanan proje 2019 mayıs ayında tamamlandı. Bu büyük ölçekli projede 1400 kişi kapasiteli bir oditoryum, 500 kişi kapasiteli çok amaçlı tiyatro salonu, sergi alanları ve çok fonksiyonlu alanlar yer alıyor.
Büyüleyici East Lake üzerinde bir tasarım yapacak olmak manzarayı ve suyun yansımasını tasarımda kullanma fikrini beraberinde getirmiş. Henning Larsen’in kazandığı yarışma sonucu hayata geçen tasarımın suyun üzerinden yansıyan perspektifi ve coğrafi olarak yarattığı kontrast ile kentsel anlamda etkileyici bir kültür noktası oluşturulmuş. Gölün etrafında bulunan kıvrımlı gezi yolu yer yer parkların ve ticari alanların içinden geçiyor. Parklardan birinin dış sınırında bulunan hızlı tren istasyonu sayesinde de yeni yaratılan kültür ve sanat bölgesine daha çok ziyaretçinin kolayca ulaşması sağlanıyor. Projenin kamuya açık eğimli gezi arazisi, bölgede keşfedilmiş olan insan eliyle oluşturulan yeryüzü şekillerine gönderme yaparken, opera da adeta göle ve bulunduğu çevreye hükmediyor.

Kademelendirilen kamusal meydanın üzerinde opera binasını oluşturan iki eğimli kütle kesişiyor. Çatılar ise zemin kotuna dokunarak ziyaretçileri üzerine tırmanmaya ve nefes kesen manzaranın tadını çıkarmaya davet ediyor. İki yapının da cephesinde bulunan grafik desenler gölün buz tutmuş halindeki çatlaklara benzetilmiş. Oditoryumun etrafında birleşmiş olan yapının farklı girişlerinden göl manzarası ve fuayenin iç tasarımı görülebiliyor.

Opera binasında yer alan salonlarda akustiğe ve çok amaçlı kullanıma uygunluğa önem verilmiş. 500 kişi kapasiteli black-box tiyatro sahnesinin bir tarafının tamamen meydana açılmasıyla mekan aniden 10.000 kişi kapasiteli dev bir açık gösteri merkezinin sahnesine dönüşebiliyor. Mayısta yapılan açılışından bu yana yapı birçok önemli etkinliğe kusursuzca ev sahipliği yapmış. 20 milyon nüfuslu Hangzhou şehrinde önemli bir kentsel iyileşmenin öncüsü olan yapı şimdiden kültürel anlamdaki önemini şehre kanıtlıyor.


Lokasyon: Hangzhou, Çin
Proje Yılı: 2019
Mimar: Henning Larsen
Fotoğraflar: Philippe Ruault
Kaynak: archdaily.com, Courtesy of Henning Larsen
EDİTÖR: SERAY TULAY