X


Louvre Abu Dhabi

image banner

Pritzker ödüllü mimar Jean Nouvel’in Abu Dhabi’de gerçekleştirdiği 97.000 m2 inşaat alanına sahip müze projesi, 11 Kasım 2017 itibariyle kullanıma açıldı. Bir ada olarak tasarlanan bu müze şehrine ulaşımlar botlarla ya da deniz uçaklarıyla gerçekleştiriliyor.

Mimarın deyişiyle ‘Bütün iklimler istisnaları sever. Sıcakta serinlik ve serinlikte ılımanlık.. İnsanlar ısı değişimlerine ayak uydurmakta iyi değiller ve tabi sanat eserleri de öyle… İşte Louvre Abu Dhabi tasarımında bu gibi düşünceler etkili oldu. Yapı tasarımıyla ışığı ve gölgeyi, yansımaları ve durgunluğu sakince birleştirerek sıcak bir karşılama ortamı oluşturmayı amaçlıyor.

Deniz üzerinde bir ada inşa etmek sıkça rastlanılan bir durum değil. Bu adanın üzerinde devasa bir örtü inşa etmek daha da cesurca bir karar. Louvre Abu Dhabi sanat eserlerine estetik bir barınak oluşturma işlevinin yanı sıra kentsel rotanın son durağı, suyun içinde bir park, serin bir vaha ve ışık için sığınak…’  Tasarımın özü geleneksel Arap mimarisinin en önemli formlarından olan ‘kubbe’ üstüne kurulmuş; fakat bu yapıda kubbe geleneksel özelliklerinin bir kısmından sıyrılıp modern bir bakış açısıyla yeniden yorumlanmış. 180 m çapında ve örülmüş delikli metalden oluşturulmuş bu modern kubbe müze şehrinin büyük bir kısmını örtüyor. Çelik yapılar uzmanı Wagner Biro tarafından inşa edilen bu devasa kubbe örtüsünün dıştaki 4 katmanı paslanmaz çelik ve içteki 4 katmanı ise alüminyum malzeme kullanılarak hayata geçirilmiş. Bu sekiz katmanda da yer yer farklılaşarak devam eden kubbenin deseni  ise uzun geometrik hesaplamalar sonucunda ortaya çıkmış. Işığın bazı bölümlerde bu katmanlardan süzülerek geçtiği ya da kaybolduğu durumlar sonucu ortaya çıkan ‘ışık yağmuru’ efekti gün içinde güneşin geliş açısının da değişimi ile ziyaretçilerine farklı deneyimler sunmayı amaçlamış. 110 m aralıklarla konumlandırılmış ve müze binaları içine gizlenmiş 4 büyük taşıyıcısı sayesinde bu dev kubbe havada asılı hissiyatı uyandırmakta. Kubbenin iç kaplaması en düşük noktasında yerden 29 m yükseklikte. Dışarıdan en yüksek noktası ise deniz seviyesinin 40m, zemin kaplamasının ise 36m üstünde yer alıyor. Kontrast oluşturan 55 farklı ama aynı zamanda bağlantılı olan beyaz yapılar da ilhamını Medine’den ve deniz seviyesindeki Arap yerleşmelerinden almış.

Yapının cephesi için ise 3,900 adet yüksek performanslı fiber beton panel kullanılmış. 2013-2017 arasında inşaatı gerçekleşen bu etkileyici yapı hem mühendislik hem tasarım kararlarıyla son zamanların en inovatif ve meydan okuyan müze tasarımları arasında gösteriliyor.

Mimari Tasarım: Jean Nouvel

Proje Yılı: 2017

Lokasyon: Birleşik Arap Emirliği, Abu Dhabi

Kaynak: dezeen.com - archdaily.com - divisare.com

EDİTÖR: SERAY TULAY