X


MUSEE ATELIER AUDEMARS PIGUET

image banner

2020 yılında tamamlanması beklenen en heyecan verici projelerden biri olan BIG tasarımı Spiral Müze, İsveç saat markası Audemars Piguet’nin ana merkezine bir eklenti olacak. Tasarımda müze için galeri alanları, çalışma alanları ve misafir konaklama bölümleri yer alıyor. Doğanın bir parçasıymış gibi hareket eden binanın spiral cam pavyonu ziyaretçileri şirketin 139 yıllık tarihinde masalsı bir gezintiye çıkarıyor.
Yapının spiral formu aslında fonksiyonel gerekliliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Lojistik gereksinimler sonucu bağlı olması gereken workshop alanları yapının spiral formuna dağıtılınca hem hikaye yoluyla bağlantılı hem de birbirine bitişik mekanlar ortaya çıkabilmiş.
Yapının çatısı devam eden pirinç ve çelik bir örtüden oluşuyor. Bazı noktalarda kırılan ve eğim verilen çatı iç mekanla dış mekan arasındaki görsel bağlantıyı sağlıyor. Hafif çatı sistemini yapının önemli bir parçası olan strüktürel camlar taşıyor. Yer yer zemine gömülen yer yer yükselen cephenin dış mekan ile kurduğu ilişki oldukça etkileyici. Yerin belirli noktalarda yükselmesi ile oluşan açıklıklar aynı zariflikle spiralin diğer ucunda tekrar yer ile bağlanıyor.
BIG Architects kurucusu Bjarke Ingels yapı ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle diyor: ‘Her zaman İsveç mimarisine barındırdığı kusuruzsuz işçilik sebebiyle hayranlık duymuşumdur. Bazen İsveç binaları sizi bunları bir saat tasarımcısı mı yapmış diye şüpheye düşürür. Şimdi de direkt olarak Audemars and Piguet markasının kurucu ailesi ile çalışabilmek bu alanda yenilik ve ustalaşma üzerine inanılmaz bir keşif olacak.’
1875 yılından bu yana faaliyette olan şirket binasına Danimarka merkezli ofis BIG’in yapacağı eklenti ile ziyaretçi sayısında ciddi anlamda bir artış olacağı öngörülüyor. Çatı haricindeki malzeme tercihi genel anlamda beton, taş ve ahşap gibi modern ve geleneksel malzemelerin karışımdan oluşacak. Çevresindeki doğal alanlara ve tarihe minimal ama bir o kadar da etkili bir dokunuş yapan tasarım yaz ve kış aylarında ziyaretçilere birbirinden farklı ve etkileyici manzaralar sunmayı hedefliyor.

 

Proje Yılı: 2020
Lokasyon: Route de France 22B, İsviçre
Mimar: BIG
Fotoğraflar: Courtesy of BIG
Kaynak: archdaily.com, dezeen.com
EDİTÖR: SERAY TULAY